Już niedługo sezon na... rakotwórcze kiełbasy z grilla!

Cześć !

👉Sprawdź co zrobić, żeby zły wpływ grillowania na zdrowie był jak najmniejszy.


😎Zaznaczę, że okazjonalnie sam korzystam z grilla, choć nie tak często, jak weekendowi fanatycy grillowanej kiełbasy i browara. Nie chcę nikogo straszyć, tylko uświadamiać, tak żeby wybory żywieniowe, były jak najlepsze.

1️⃣Zdecydowanie punktem numer jeden będzie unikanie przetworzonego mięsa, czyli kiełbas i innych przetworzonych produktów mięsnych takich jak burgery, wędzony boczek i inne gotowe rozwiązania. Następne w kolejności do odstrzału jest czerwone nieprzetworzone mięso.

Najzdrowiej jeść przyrządzone we własnym zakresie białe nieprzetworzone mięso: kurczaka, indyka.

🦀Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) po przeanalizowaniu wielu badań zaliczyła przetworzone mięso do Grupy 1, gdzie przesłanki jednoznacznie wskazują na rakotwórczość.

💀Jeżeli i tak uważasz, że wszystko jest rakotwórcze i tak kiedyś umrzemy, a nie dotkniesz kurczaka z grilla, to staraj się, chociaż omijać przetworzone mięso i zrób na przykład karkówkę we własnym zakresie.

🍖Podczas grillowania przy wysokich temperaturach, zwłaszcza przetworzonego mięsa takiego jak kiełbasy, boczek czy hamburgery, dochodzi do tworzenia się dwóch głównych rodzajów związków chemicznych, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka: heterocyklicznych amin aromatycznych (HCA), czy też wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). HCA powstają, gdy mięso jest poddawane wysokiej temperaturze, co prowadzi do jego przypalenia. WWA, z kolei, tworzą się w dymie powstającym z tłuszczu kapiącego na źródło ciepła, który następnie osadza się na powierzchni mięsa.

😎Jak zatem grillować?
1. Staraj się stawiać na chude, nieprzetworzone mięso.
2. Grilluj na tackach aluminiowych.
3. Nie grilluj zbyt długo - im bardziej przypalone, tym bardziej rakotwórcze.
4. Marynuj mięso we własnym zakresie - nie korzystaj z gotowców pakowanych.
5. Jedz w trakcie grilla sałatki bogate w warzywa, które zawierają przeciwutleniacze.


A Ty jesteś fanem grillowego jedzonka?:)

 

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)
Kamil